
Voorbereiding
Na inschrijving voor de minor Mandarijn volgt een toelatingsgesprek met de coördinator. In dit gesprek gaat het vooral over je motivatie. Meestal vormt deze conversatie geen obstakel om te beginnen met de minor.
Introductielessen
Om niet geheel onvoorbereid op pad te gaan, krijg je in Nederland eerst een aantal introducerende lessen. Deze starten zo’n drie maanden voordat je daadwerkelijk naar China zult vertrekken. Wanneer je al wat kennis van het Mandarijn hebt, is het mogelijk om deze lessen te skippen. Dit kan alleen na overleg met de coördinator van de minor.
De lessen in Nederland vinden 1 keer per week plaats in Eindhoven en worden gegeven door Anyu Zhao. Het lesboek voor deze training kan tijdens de eerste les worden aangeschaft. De introductie wordt afgesloten met een test. Deze toets moet met een voldoende worden afgesloten en vormt tevens de afronding van onderdeel A van de minor.

Kerstkaarten schrijven in Mandarijn tijdens een les van Anyu Zhao.
Regelen
Naast de introductielessen moeten er verschillende dingen worden geregeld voor je naar China vertrekt. Vanzelfsprekende dingen zijn het regelen van je vliegticket. Het visum kun je regelen zodra je de papieren binnen hebt van Guangxi Normal University. Deze papieren ontvang je naar aanleiding van de inschrijvingspapieren die je via Fontys zult invullen. De coördinator van de minor zal je hier op attenderen.
Verder doe je er verstandig aan om contact op te nemen met de buitenlandcoördinator van je opleiding. Hoewel de minor Mandarijn officieel niet onder buitenlandminor maar onder taal- en cultuurminor valt, is dit contact niet per se nodig, maar wel handig. Deze docent kan je helpen bij zaken die handig zijn om te regelen.
Zo moet je bijvoorbeeld je studenten-OV stopzetten gedurende de periode dat je in China zit. Je kunt dan een maandelijkse vergoeding aanvragen. Hiervoor heb je een handtekening een stempel nodig van je opleiding. Het formulier om deze vergoeding aan te vragen vind je bij DUO onder je persoonlijke gegevens. Als je nog niet uitwonend bent, kun je op hetzelfde formulier ook aangeven dat je wel uitwonend bent gedurende de periode dat je in China zit.
Bovendien is het slim om je voor een aantal zaken te laten inenten. Afhankelijk van je plannen en persoonlijke achtergrond is het verstandig om bepaalde inentingen wel of niet te nemen. Tijdens een gesprek met de GGD wordt advies gegeven welke prikken nodig zijn. Vervolgens kun je zelf bepalen welke inentingen je daadwerkelijk neemt.
Tenslotte is het nodig om een reisverzekering af te sluiten. Via StudentsInsured is het voordeliger om deze af te sluiten, omdat dit via de opleiding verloopt en omdat je er dan redelijk zeker van kunt zijn dat alles goed is gedekt.
